Tue Kjær | Psykoterapeut MPF | Reg. Psykoterapeut FaDP
Accepter dine angsttanker – og tag føringen over din flyskræk
Nu er foråret på vej, som også er tiden, hvor mange af os skal flyve på sommerferie. Efter en lang og mørk vinter, glæder jeg mig altid til forårets lyse aftentimer, de lysegrønne blade og tiden i sandaler.
Med udsigten til rejse og ferie, er nogle optaget af positive forventninger og glade tanker. Men hvis du har flyskræk, har du sikkert oplevet at glæden kan blive forstyrret af bekymringer og uro omkring flyveturen.
I dette nyhedsbrev sætter jeg fokus på tankerne og bekymringerne, som kommer snigende inden du skal afsted.
Triggertanker
Vi har mellem 60.000 – 90.000 tanker på et døgn. Heldigvis er vi langt fra bevidste om alle tankerne, for mange af dem er ikke særligt brugbare.
En gang imellem, bryder en tanke igennem bevidstheden. Det kan være en god idé, noget du skal huske eller noget, som giver dig bekymringer. Tanker ledsages typisk af en fornemmelse i kroppen eller en følelse.
Hvis du f.eks. får tanken “jeg kunne godt spise en is” og det giver dig en god fornemmelse, har du haft en positiv triggertanke. Det er nu op til dig at beslutte, om du vil købe en is. I mit eget tilfælde, fylder denne tanke bevidstheden oftere end godt er. Mange gange trækker jeg på smilebåndet og lægger tanken fra mig igen. Jeg tager mig med andre ord ikke af tanken, men observerer den blot – og fortsætter min dag.
Hvis vi nu antager, at jeg i stedet begyndte at gruble over tanken om isen, ville det se anderledes ud. Nu ville tanken begynde at fylde mere, vække mere lyst, give følelserne energi og jeg ville få svært ved at slippe tanken, før jeg stod med isen i hånden. Derfor er den bedste strategi at sige “nå-nå” til tanken, så du kan komme videre med din dag.
Det samme gør sig gældende med angsttanker. Om end det kan være sværere, at lægge disse tanker væk, for vi kan normalt ikke lide at være bange.
Mange med flyskræk kender dette scenarie alt for godt. Angsten bliver udløst af en triggertanke og det bliver svært at stoppe tankerne og bekymringerne. Selvom den bedste løsning er den samme; Observere tanken, slippe den og fortsætte din dag.
Problemet er nemlig ikke triggertanken, men hvad du gør med den.
Tankestrategier
Når du er blevet ramt af en triggertanke og er blevet urolig, vil de fleste af os forsøge at finde ro. Til det formål har vi en række ubevidste tankestrategier:
- Du bekymrer dig.
Essensen i bekymringer handler om at forudse fremtiden, fordi det skaber en illusion om kontrol og forudsigelighed.
Læg mærke til ordet illusion, for det kan naturligvis ikke lade sig gøre. Lige meget hvor længe og grundigt du tænker over din næste flyvetur, har du ingen mulighed for at forudse hvordan den bliver.
Således kan du føle dig fanget i tanker og bekymringer om hvordan flyveturen kommer til at foregå,hvordan vejret bliver, hvordan du vil reagere mm. Og tankerne er netop endeløse, fordi du ikke kan regne det ud. Dermed er de også spild af tid.
- Du tænker og tænker.
Denne slags tankestrategi forsøger at analysere situationen, for at finde en løsning på den.
– Men hvad er løsningen på en ufarlig flyvetur?
Selve spørgsmålet er lidt komisk. For der er ingen løsning.
Men det er faktisk ikke det at analysere, som er problemet i sig selv, men tiden du bruger på det.
For jo mere du fokuserer på en udfordring eller et problem, jo mere kommer den til at fylde. Dit overdrevne fokus på tankerne og følelserne, gør det umuligt for kroppen at finde ro – du holder hele tiden uroen i live.
- Du bliver opmærksom på alle farer.
Blikket rettes mod dine kropslige fornemmelser, dine tanker og nyheder om ulykker mm.
Du stiller også spørgsmål: Hvad nu hvis noget sker under flyvningen? Hvordan bliver vejret? Bliver jeg bange under flyvningen? Hvordan kommer jeg ellers til at reagere?
Hele tiden er du optaget af mulige fremtidsscenarier.
Men det er umuligt at være tilstede og finde ro, hvis du hele tiden er optaget af fare i omgivelserne.
Ingen af disse tankestrategier hjælper dig! Du kommer kun til at bruge uhensigtsmæssig lang tid på angsten og det bliver en selvforstærkende spiral.
Hvad hjælper ikke?
Det hjælper ikke at skubbe tankerne ud af hovedet, aflede tankerne eller bevidst flytte fokus til noget andet. Du får en indre kamp, som du alligevel ikke kan “vinde”. Tankerne vil nemlig før eller siden komme tilbage. Mange med flyskræk fortæller, hvordan de læser samme linje i bogen igen og igen – men det lykkedes dem sjælendt at blive fri for tankerne.
Undgåelse gør det kun værre. Hvis du stopper med at flyve, tage bussen, undgå højder mm., bekræfter og forstærker du kun angsten. Den kommer til at styre dig og påvirke din livskvalitet. Derfor giver undgåelse giver ikke mening. Hvis du var bange for klovne, ville det så give mening at undgå klovne fremover?
At søge bekræftelse og beroligelse hjælper heller ikke på den lange bane. Det kan give en kortvarig lindring, men uroen kommer hurtigt igen. Nogle med flyskræk er overdrevent optaget af vejret. De kigger således på vejrudsigten lang tid i forvejen og søger svar på vejret i grupper på nettet. Dét er angstadfærd, som fastholder dem i angsten.
Så hvad hjælper?
- Lær dine triggertanker at kende.
Det er ikke tanken i sig selv som er problemet, men tiden du bruger på den.
Efterhånden som du bliver bedre til at genkende dem, kan du hurtigere blive opmærksom på din tankeproces. Således kan du bryde den dårlige spiral og undgå at blive fanget i overtænkningen.
- Det observerende jeg.
I starten kom jeg med et eksempel med min lyst til is. Jeg registrerede min lyst til is, men observerede den blot. Sådan kan du også gøre med dine tanker og følelser.
Hverken tanker eller følelser er nemlig altid sande!
Du behøver ikke at tage dig af dem. Se på tankerne som et telefonopkald – du bestemmer selv om du vil svare.
Det kan være svært at forholde sig til i starten, eftersom mange føler sig styret af tankerne og at de ikke selv har kontrol over dem.
Med andre ord, skal du begynde at observere dine tanker og følelser uden at gøre noget ved dem. Se dem og mærke dem, men forholde dig passivt, og lade både tanker og følelser være.
Hvordan gør man det?
- Start med at observere dig selv i neutrale situationer – f.eks. lige nu.
- Læg mærke til hvad du tænker lige nu og hvad du føler og sanser i din krop.
- Observer det, uden at tænke over det eller forholde dig til det på en bestemt måde.
- Gå ikke ind i indholdet af tankerne, men forhold dig passivt til dem.
- Accepter din krops reaktioner på din angst. Lad tanker og følelser få plads til at passere, i stedet for at undgå eller fortrænge dem.
Læg mærke til hvordan dine tanker om lidt forandrer sig og du får en anden følelse i kroppen.
Netop tanker of følelser er flygtige, derfor skal du lære at lade de uvæsentlige tanker passere, og ikke fastholde dem.
Hvis du giver tankerne og følelserne lov til at være, og ikke kæmper imod dem, så bliver det også nemmere at lade dem passere. Accepten af dine følelser og tanker er nøglen til hvordan du kan forvandle dig selv til den observerende.
Hvis du øver det ofte, vil du blive bedre og bedre til at blive den observerende.
Begynd nu også med de mere energiladede angsttanker.
Start med at adskille ubehag fra fare ved at spørge dig selv:
”Er det, jeg oplever, fare?” – ”er der en specifik fare lige nu?”
Hvis du oplever en reel fare (som er specifik og lige nu), skal du naturligvis reagere. Vi er bygget til at reagere på fare fra naturens side. Det er også vores angst overfor farer, som hjælper med at holde os i live – f.eks. ved vi at det gør ondt blive forbrændt, derfor vælger vi at tage grydehandsker på, når vi tager lasagnen ud af ovnen. Derfor er dine angsttanker helt normale, du skal bare lære at filtrere dem, så kun du kun reagerer på de reelle farer.
Men i de fleste tilfælde, er der ikke tale om en reel faresituation, der er tale om falsk alarm. Der er ikke tale om fare, men om ubehag. En tanke eller oplevelse har vækket ubehaget i dig, nu handler det om ikke at tilføre den mere energi. Hvis du kan tydeliggøre for dig selv, at der er tale om ubehag og ikke fare, går noget af energien ud af tanken.
Så jeg vil invitere dig til at blive opmærksom på dine tanker og følelser i den kommende tid, særligt hvis en kommede flyvetur begynder at fylde for dig. Begynd at eksperimentere med at sige “nå-nå” til tankerne og følelserne, uden at gå ind i dem.
Mind også dig selv om, at indholdet af tankerne ikke er væsentligt. Du kan alligevel ikke forudse fremtiden, men det er tiden og energien du bruger på tankerne, som er problematiske.
Ovenstående kan naturligvis ikke fjerne flyskræk alene, men kan måske hjælpe dig med tankerne op til at du skal flyve.
Kurser mod flyskræk eller individuel terapi
Hvis du vil have mere hjælp med din flyskræk, er der flere muligheder.
Jeg afholder kurser mod flyskræk i København og jeg har udviklet et online flyskrækskursus.
På kurserne snakker vi om 3 områder, som kan hjælpe dig ud af flyskrækken:
Første område er forståelse for din angst og at arbejde med den. Fordi min erfaring er, at når du først forstår angsten og hvordan du oplever den, er den ikke så overvældende.
Andet område er flyvemaskiner og flyvning. Der får du svar på alle dine spørgsmål, så du kan erstatte antagelser med faktuel viden.
Tredje område er regulering, til når du er blevet bange. Gode hjælpemidler og metoder som hjælper dig hvis du sidder i situationen, hvor du bliver bange før eller under flyveturen.
Du kan læse mere om kurserne på min hjemmeside, eller klikke her for at læse om kurserne i København eller her for at læse om onlinekurset.
Hvis det passer dig bedre med individuel terapi, er det naturligvis også en mulighed.
Du kan booke tid direkte her på hjemmesiden.
Du er meget velkommen til at kontakte mig på mail mail@tuekjaer-terapi.dk.
Mange hilsner
Tue