Terapeutisk forløb

Tue Kjær | Psykoterapeut MPF | Reg. Psykoterapeut FaDP

Terapiforløb der passer til dig

Hvis du overvejer at søge hjælp hos en terapeut, enten en psykoterapeut eller en psykolog, har du sikkert tænkt på, hvor meget terapi, du har brug for. Du sidder måske med spørgsmål som, hvor ofte du skal komme i terapi, og hvor lang en periode terapien strækker sig over.

Desværre kan hverken Google eller Wiki gøre dig klogere her, for sådan et opslagsværk findes bare ikke. Terapiforløb er lige så individuelle som de mennesker, der gennemgår dem. En afgrænset problemstilling kræver måske kun et par timer. Mere komplekse problemstillinger kræver mere opmærksomhed over et længerevarende forløb.

Hvordan foregår psykoterapi?

Et terapeutisk forløb minder om en guidet tur, hvor vi sammen finder ud af, hvor du gerne vil hen. Undervejs stopper vi op for at undersøge det, vi finder, mens vi hele tiden orienterer os på kortet, så vi holder kursen og afstemmer forventningerne. Hvor hurtigt vi bevæger os fremad, afhænger af, hvor ofte vi mødes, og hvor du er i dit liv.

Terapi er et samarbejde. Det er vigtigt, at du oplever en god kontakt med din terapeut; at du føler dig hørt og respekteret gennem hele processen. Derfor kan det også være gavnligt at italesætte selve relationen undervejs. En del af terapien kan være at sige højt, hvordan det føles at arbejde med dig selv, og om der er noget, der skal ændres i samarbejdet. Det er netop i de trygge og tillidsfulde rammer, at de største fremskridt sker.

Det er helt centralt, at din stemme får plads under hele forløbet. Jeg inviterer dig til at dele dine tanker, følelser og perspektiver, så vi kan forme og justere terapien ud fra dem. På den måde får du ikke blot indsigt og taletid, du vil også opleve, at du spiller en aktiv rolle i din egen udvikling.

Sådan skal du vælge din terapeut

Der er mange forskellige tilgange til det at arbejde med mennesker. Mange arbejdsmodeller og -former. Hvilken én, terapeuten bruger, har naturligvis indflydelse på forløbet. Men forudsætningen for et virksomt terapiforløb er, at du har en god fornemmelse af det menneske, du taler med.

Derfor vil jeg anbefale dig at lave en aftale med de psykoterapeuter, der har fanget din opmærksomhed. Lyt så til din mavefornemmelse. Har du det godt i terapeutens selskab? Føler du, at han eller hun lytter til dig? Ser dig og forstår dig? Er der en tillidsfuld kontakt mellem dig og terapeuten? Når du kan svare ja til de spørgsmål, får du mere ud af forløbet.

Jeg tilbyder ikke introduktions- eller opstartssessioner, men vi kan tage en afklarende snak på telefonen, hvor du kan få en fornemmelse af, hvem jeg er. Hvis det er første gang, du kontakter en psykoterapeut eller psykolog, eller hvis du føler uro ved at booke en tid, kan en kort telefonisk samtale virke afklarende. Det er vigtigt for mig, at du føler dig godt tilpas fra starten, så vi skaber et trygt og tillidsfuldt fundament for vores samarbejde om din personlige udvikling.

Tillid er grundlaget for virksom psykoterapi

Nogle af mine klienter fortæller, at de har et ønske om at blive en anden eller bedre version af sig selv. Jeg ser lidt anderledes på det. For mig handler et terapeutisk forløb ikke om at forvandle dig til noget nyt, men om at du finder hjem til dig selv. Det er som at befinde sig på et loft, hvor ting og sager fra et levet liv har samlet sig. Men vi er ikke kommet for at smide væk. I stedet skal vi se os nysgerrigt omkring og få øje på alt det, der har stor betydning for dig. Vi skal undersøge, hvordan du har lært at navigere i verden, som du gør, og du skal genopdage den ærlige, autentiske livskraft, der allerede bor i dig.

Mens vi undersøger dine mønstre, kan du støde på undertrykte følelser som skam, skyld, vrede, sorg eller mindreværd. Måske har du vænnet dig til at tænke på dem som et stykke bagage, du helst skal efterlade udenfor, eller i det mindste stoppe langt ind under sædet, før du indgår i en relation. Sådan er det ikke hos en terapeut. I den terapeutiske relation er der ingen fordømmelse, og du er velkommen til at træde ind ad døren med alt det, du har med.

Det kræver mod at blive i rummet, når det svære kommer tæt på, men du behøver ikke at møde det alene. Derfor er det vigtigt, at du bruger tid på at finde den rette psykoterapeut eller psykolog for dig. Ligesom du vælger en rejsemakker, hvor kemien er god, skal du vælge en terapeut, du føler dig godt tilpas sammen med, og som giver dig ro.

Du skal ikke holde dig tilbage, hvis du føler, at den gode kemi mangler. Selv vil jeg altid fortælle dig, hvis jeg tror, at du vil have større glæde af at fortsætte hos en dygtig kollega. For kun med tilliden som grundlag kan vi sammen bevæge os igennem det svære og finde vejen til et sted, der føles lettere, friere og mere ægte for dig.