Hvorfor psykoterapi?

Tue Kjær | Psykoterapeut MPF | Reg. Psykoterapeut FaDP

Hvorfor vælge psykoterapi?

Hvorfor bruge energi på at arbejde med noget, der føles ubehageligt? Hvorfor afsætte tid til at kigge indad efter noget, som er stærkt, og som du kan bruge til aktivt at styre i stedet for bare at flyde med strømmen?

Fordi smerte kræver opmærksomhed

Det ligger ikke ligefrem til højrebenet for en terapeut at sammenligne sit hverv med en tandlæges. Men nu gør jeg det alligevel. Mange mennesker har det skidt med tandlægen, for det kan jo gøre ondt at sidde i den hvide stol under det skarpe lys. Alligevel laver du aftalen, for du ved, at tandpinen sandsynligvis bliver værre, hvis den ikke får opmærksomhed.

Personlige problemer opfører sig på præcis samme måde som tandpinen. Derfor er psykoterapi en investering i dit eget liv. Der gives ingen lovning på lottogevinster, men talrige statistikker viser, at sådan en investering vil gøre dig rig på livskvalitet.

Faktisk behøver det ikke gøre ondt, før du opsøger en psykoterapeut. Der behøver ikke at være et problem. Ligesom en smertefri tandrensning gør smilet endnu smukkere, kan samtaleterapi give dig endnu højere livskvalitet. Et velplejet sind gør mennesker meget gladere. Selvudvikling er sundt og givende, uanset hvor du er henne i livet.

Fordi terapi kan give dig selvindsigt og styrke

Psykoterapeutisk samtaleterapi giver dig modet til at sige til – og ikke mindst fra – på de rigtige tidspunkter. Gennem større selvindsigt opdager du egne selvbegrænsende strategier, der forhindrer dig i at udfolde dit fulde potentiale. Frem for blot at føle at du klarer den igennem dagen, fastlåst i gamle mønstre, kan du nå til et sted, hvor du føler ejerskab over dit liv og lever i overensstemmelse med dine værdier. Terapien giver dig redskaber til at håndtere udfordringer og styrke til at gøre de ting, du drømmer om. Desuden bliver du bedre til at beskrive dine behov og følelser, og du vil opleve en klar forbedring af kvaliteten i parforhold og kammeratskaber.

Fordi det er svært at finde balancen

Når tiden flyver, og vi har travlt, kan vi nemt komme til at leve mest i tankerne. Vi bruger al energien på at analysere, vurdere og planlægge. Hjernen jagter konstant struktur og vil gerne finde meningen med alting. Men hvis vi mister kontakten til vores følelser og kropslige signaler i jagten på mening, kan det gå ud over forbindelsen til os selv og vores omverden. Det viser sig som en fornemmelse af at være afskåret fra sig selv; som en længsel efter ægte nærvær og dybe relationer. Livet mister sine nuancer.

Genopdager vi kontakten til følelser og sanser, kommer kuløren tilbage. Der er så meget information at hente om vores egne ønsker og behov, når bare vi giver plads til følelserne og alle kroppens signaler. Vil man finde sig selv igen, må man lytte indad og turde stole på det, der kommer tilbage. Samtidig skal vi så bruge tankerne og al fornuften til at navigere i følelserne, så de ikke tager handlekraften fra os.

Det ene er ikke bedre eller vigtigere end det andet. Nøglen er at balancere dem. God balance mellem tanker, følelser og sanser giver større glæde, nærvær og autenticitet. Balancen gør det muligt at træffe sunde, kærlige valg for os selv. Den gør det muligt at gå til livet med en åbenhed, der fordrer både selvkærlighed og imødekommenhed over for verden omkring os.

Hvorfor psykoterapi, når du har gode venner?

En god kemi og tryg relation mellem klient og terapeut spiller en afgørende rolle i et godt terapiforløb. Men når det nu handler så meget om kemi, hvorfor så ikke bare ringe til en god ven? Svaret er, at selvom venner kan være fantastiske støtter, så er en psykoterapeut uddannet til at hjælpe dig på en helt anden måde. En ven lytter med hjertet, mens en terapeut lytter med både hjerte og faglighed.

En terapeut:

  • er neutral
    Venner har ofte deres egne meninger og følelser i spil, mens en terapeut hverken dømmer eller har en personlig agenda.
  • ser mønstre
    En psykoterapeut kan hjælpe dig med at forstå dine tanker og reaktioner og finde sammenhænge på et dybere plan.
  • har værktøjer
    Uanset om det handler om angst, relationer, stress eller livskriser, har terapeuten metoder, der er udviklet til at skabe reel forandring.
  • giver plads
    Med en ven risikerer din udfordring at forsvinde i gensidig samtale og velmenende råd, mens det i terapien udelukkende handler om dig og dine behov.

Det betyder ikke, at du ikke skal bruge dine venner – tværtimod. Men i psykoterapien får du professionel hjælp til at forstå og håndtere dine udfordringer på en måde, der rækker langt ud over en hyggelig kaffesnak.

Hvorfor psykoterapi? Fordi du skal mærke dig selv og elske livet

Jeg ved, at jeg mangler tandlægens mægtigste våben: bedøvelsen. Du kan ikke undgå at mærke følelserne i psykoterapi. Til gengæld kan du lære at lade følelserne give dig energi. De kan arbejde for dig. Eksempelvis kan vrede give dig styrken til at handle, hvor du ellers ville have holdt dig tilbage.

Jeg brænder for at hjælpe mennesker med at udleve alt det, de inderligt ønsker sig. Derfor giver det mig utrolig stor glæde hver eneste gang, jeg får lov til at være en del af en personlig udviklingsproces. Det har givet mig noget værdifuldt, hver gang jeg har kunnet bidrage til, at et menneske finder en endnu større kærlighed til livet – og sig selv.