Hvad er psykoterapi?

Tue Kjær | Psykoterapeut MPF | Reg. Psykoterapeut FaDP

Psykoterapi – hvad er det egentlig?

Jeg kan godt forstå, at du spørger. Især hvis det er første gang, du overvejer at kontakte en psykoterapeut. Når du stiller internettet spørgsmålet hvad er psykoterapi? får du en række definitioner, der følger nogenlunde den samme beskrivelse.

Nemlig den her:

Psykoterapi er samtaleterapi. Psykoterapi er en behandlingsform, hvor man igennem regelmæssige samtaler med en uddannet terapeut arbejder på at forstå og ændre tankemønstre, følelser og adfærd, der skaber udfordringer i livet. Formålet er at løfte den mentale sundhed, trivsel og livskvalitet ved at håndtere problemer som stress, angst, tristhed, depression, grænsesætning, lavt selvværd eller traumer. Terapien kan foregå individuelt eller i grupper og tilpasses dine behov og situation.

Blev du klogere? Måske. Men som de fleste definitioner føles den her lidt tør i munden. Derfor vil jeg forsøge at beskrive psykoterapien på en lidt anden og mere menneskelig måde.

Psykoterapi er et rum

I rummet findes hverken fordømmelse eller forventning. Det er et helle, hvor der er tid til fordybelse, og du kan lukke af for støjen. Du er ikke alene, for i rummet er der en, der er klar til at vise dig vej gennem det, som kan være uklart; en psykoterapeut.

Jeg fortæller dig ikke, hvad du skal gøre, eller hvem du skal være. Jeg går ved siden af dig, mens du begynder at grave de dele af dig selv frem, som du har holdt nede under årevis af stilhed, skam, skyld og frygt for, hvad der mon sker, hvis du lader dem komme frem.

I begyndelsen føles det måske lidt underligt. Lidt som at møde solen efter en lang vinter i mørke. Det er dig, der taler. Om ting du måske aldrig har talt om før. Det kan være svært. Ordene skal måske lirkes frem, eller også står de i kø for endelig at blive sagt højt. Følelserne er allevegne. Men som jeg spørger, og du taler, mærker du forandring. Du får magten tilbage.

I det her trygge, sikre rum, som psykoterapi er, møder du en del af dig selv, som du måske har ignoreret, undertrykt og frygtet. Vreden, du har gemt, fordi den føltes farlig. Tristheden, du har skjult, fordi den var for tung. Glæden du har glemt, fordi den virkede uopnåelig. Langsomt begynder du at forstå, at alle de her følelser ikke er fjender, men budbringere af vigtige beskeder. Hver følelse fortæller en historie om, hvem du er, og hvad du har gennemgået.

Og så er det, at der sker noget. Noget bemærkelsesværdigt. Alle knuderne af tanker og følelser begynder at løsne sig. Der viser sig et mønster. Den samtale, vi har, virker. Du begynder at forstå; ikke bare hvad du føler, men også hvordan dine personlige beskyttelsesstrategier holder dig tilbage. Du indser noget utroligt vigtigt: Der er ikke noget galt med dig, der har blot været noget galt i dine omgivelser.

Psykoterapi er en tilbageerobring af din frihed

Med forståelsen kommer friheden. Du indser, at du ikke behøver at leve dit liv underlagt gammel frygt. Du kan omskrive historien om, hvem du er, og give slip på den paraply, der har skygget.

Når du træder ud af rummet igen, bemærker du, at verden ser anderledes ud. Farverne er dybere, og lydene renere. Du mærker en selvtillid spire frem indeni; en tro på, at uanset hvad der kommer din vej, så kan du klare det.

Så hvad er psykoterapi?

Psykoterapi er frisk luft til lungerne; det er ejerskab og retning.

Du kan ikke arbejde konstruktivt med noget, du ikke helt forstår, mærker eller føler. Derfor er psykoterapiens første opgave at sætte dig i kontakt med de tanker og følelser, der er svære for dig. På den måde bliver du bedre til at mærke kroppens reaktioner og lytte til de behov, dine følelser fortæller dig om.

Når vi ved fælles hjælp er kommet så langt, kan du begynde arbejdet med at erobre din frihed tilbage.

Du skal føle dig fri til at være i dine følelser og have det, som du har det. Fri til at handle på din lyst og dine behov, for det er helt i orden. Som terapeut ønsker jeg at understøtte dit agentskab – du skal så at sige være kaptajn på eget skib og kunne styre dit liv derhen, hvor du længes efter at være.

Psykoterapiens egentlige mål er netop at give dig personlig frihed og glæde ved at være den, du er.

Psykoterapi er en vej, ikke en genvej

Psykoterapi er ikke magi. Men det kan føles magisk. Det er ikke en genvej til lykke. Tværtimod skal du arbejde for forskellen, for fremskridtet. Det kræver, at du er klar til at være ærlig over for dig selv i samtalen med mig. Til gengæld befinder du dig på et fristed, hvor du ikke skal give noget tilbage. Her findes ikke nogen rigtig eller forkert måde at være menneske på. Husk altid, at der ikke er noget galt med dig. Derfor handler det hos mig heller ikke så meget om at fejlfinde, men om at opdage alt det, der er stærkt og fungerer.

Når du åbner døren ind til psykoterapiens samtale, leder du ikke kun efter svar. Du gør krav på dig selv. Du forlanger at kunne være dig selv. Og netop her finder du styrke og fred. Ikke i at være perfekt, men i at være dig selv – uden forbehold og uden undskyldninger.

Hvad betyder psykoterapeut MPF?

En psykoterapeut MPF er medlem af Dansk Psykoterapeutforening. For at kunne kalde sig psykoterapeut MPF, som jeg gør, skal man imødekomme en række høje krav til uddannelsesniveau og erfaring med at arbejde med mennesker. MPF er bare tre bogstaver. Men de er også en garanti. Vælger du et samtaleforløb med en psykoterapeut MPF, er du sikker på at sidde over for et veluddannet menneske med erfaring i at bruge sin viden i praksis.

Ræk ud, når det føles rigtigt for dig

Når du har samlet dig mod til at række ud og betro dig til en, som gerne vil lytte, er du velkommen til at ringe til mig. Eller skrive, hvis du har det bedre med det. Faktisk bør du give dig selv anerkendelse blot for at læse med her.