Traumeterapi

Tue Kjær | Psykoterapeut MPF | Reg. Psykoterapeut FaDP

Hvad er traumeterapi?

Traumeterapi er en terapeutisk tilgang, der hjælper mennesker med at bearbejde og hele følelsesmæssige sår, der har vist sig efter traumatiske oplevelser. Et traume kan opstå som følge af voldsomme hændelser og chok. Men det kan også opstå på baggrund af negative, men subtile påvirkninger i vores opvækst. Det kalder man et udviklingstraume. I mit arbejde har jeg specialiseret mig i NARM-terapi, en gren af traumeterapi som er målrettet udviklingstraumer og relationelle traumer.

Hvad er et udviklingstraume?

Et udviklingstraume eller relationelt traume kan være mange ting. Mange tænker på traumer som hændelser i et klart afgrænset tidsrum, fx en voldsepisode, trafikulykke, krigshændelser eller lignende. Et udviklingstraume har ikke et bestemt start- eller sluttidspunkt, men udvikles over lange perioder med gentagne svigt fra omgivelserne. Nogle traumer er så integrerede og hårfine, at de kan være svære at få øje på. Det skyldes blandt andet, at oplevelsen af svigt bliver normalen; noget du blot tilpasser dig til og lever med. Senere viser den tilpasning sig desværre at forårsage indre konflikter og dilemmaer.

Et traume kan være alt det uhensigtsmæssige, der har gjort, at du skulle tilpasse dig. Det kan være mangel på kærlighed, kontakt og nærvær, mangel på hjælp til selvregulering, autoritære forældre, der altid vidste bedst, kritik og forkertgørelse og mange andre problematiske relationer til mennesker omkring dig.

Sådan opstår et udviklingstraume

Som barn og ungt menneske er du dybt afhængig af dine omsorgspersoner. Det er naturligt; et urgammelt overlevelsesinstinkt. Af den grund er det heller ikke en mulighed at flygte, hvis dine kernebehov ikke bliver tilstrækkeligt opfyldt, og du føler dig utryg i relationen til disse personer. Desuden er du ikke et sted i livet, hvor du forstår, at det er omgivelserne, den er gal med, og ikke dig.

Dit urinstinkt driver dig til at flytte fokus væk fra dig selv og passe på relationerne, så de ikke går i stykker. Det optager dig mere at tilfredsstille andres behov end at passe på dig selv. Med andre ord udvikler du overlevelsesstrategier, der gør det tryggere for dig at være i verden – du tilpasser dig. En strategi kan være en overdreven afhængighed af andre. Det kan også være det modsatte, altså en følelse af bedst at kunne klare alting selv. Det kan være en følelsesmæssig lukkethed eller en konstant søgen efter anerkendelse – alt sammen i jagten på tryghed og accept. Over tid kan de her strategier bide sig fast i dit liv og blive den eneste måde, du kan klare dig på.

Hvad sker der så, hvis du tager tilpasningsstrategierne med dig, som du bliver ældre? Hvis du som voksen viger uden om konflikter, holder meninger og behov tilbage eller undgår nære relationer på grund af frygt, selvkritik eller en følelse af utilstrækkelighed? Der sker det, at du lever et ufuldstændigt liv, som på ingen måde er tro mod det menneske, du er.

Traumeterapi foregår i nutid

Vores udviklingstraumer ligger i fortiden, og dem kan vi ikke ændre på. Men overlevelsesstrategierne, som vi har båret med os indtil nu, dem kan vi ændre på. Her-og-nu-fokus er en af NARM-terapiens største fordele og det, der adskiller den fra mange andre terapiformer.

Ifølge NARM (NeuroAffective Relational Model) er det ikke det farlige fra dengang, der gør det svært at være dig i dag. Det gør derimod det faktum, at du stadig lever efter din gamle overlevelsesstrategi. Netop det giver rum til fortrøstning, for selvom vi ikke kan ændre historien, kan vi godt lave om på, hvordan vi lever med og tilpasser os den.

Hvorfor er det en fordel at blive i nuet, frem for at se tilbage?

Fordi vi som voksne har mange flere ressourcer og muligheder. Hvis vi arbejder ensidigt med selve barndomstraumet – problemet i barnetilstanden – vil du udvikle et problemorienteret fokus. Et sådant bagudskuende fokus kan bringe magtesløsheden tilbage, og du risikerer at føle sig fastlåst.

Forsonende, aldrig fordømmende

Det er ikke nemt at lægge strategierne fra sig og sænke paraderne. For engang var de jo helt legitime; de hjalp dig med at fungere og opleve en form for tryghed og være i dig selv. Men du er ikke den samme i dag. Dit liv er anderledes. Traumebehandlingens formål er at erstatte de gamle strategier med konstruktiv indsigt og styrke, der arbejder for dig, så du kan leve i overensstemmelse med det menneske, du er.

Det at hele udviklingstraumer med traumeterapi handler ikke om at bebrejde nogen eller trække et smertefuldt minde frem i lyset. Derimod handler det om at forstå, hvordan dine tidlige oplevelser påvirker din måde at leve på i dag.

Traumeterapi udforsker nænsomt og nysgerrigt, aldrig fordømmende. Meningen er at genforene og forsone dig med de dele af dig selv, du har lukket af for eller gemt væk. Vi ved, at livskraften findes i os alle, og i terapien undersøger vi det, der står i vejen for din selvudfoldelse.

Hvordan virker traumebehandling med NARM-terapi?

Kernen i den gren af traumeterapi, der hedder NARM-terapi, er selvbevidsthed, selvregulering og agency, som på dansk bedst kan oversættes med agentskab. Agency dækker over begreber som handlekraft, selvbestemmelse, personligt ejerskab, autonomi og forbundethed – både med sig selv og andre. Kort sagt er agency evnen til at mærke, hvad du selv vil og har brug for, og derefter handle på det, mens du samtidig tager hensyn til andre og verden omkring dig.

Hvis du bærer på et relationelt traume, kan du gå rundt med en følelse af ikke at have noget valg i livet. Gennem NARM opdager du, at du faktisk har ressourcer til at vælge; til at handle anderledes og autentisk.

Agency opstår netop, når vi gør os fri af frygt, gamle mønstre og selvopfattelser baseret på skam.

I stedet for at bore dybt ned i grunden til at du har det på en bestemt måde, hjælper NARM dig med at mærke efter, hvordan du oplever dig selv nu og her.

  • Vi skal arbejde med dit følelsesliv gennem både samtale og en kropslig opmærksomhed. Fysiske signaler som spændinger, reaktioner, og åndedræt er tæt forbundne med både bevidste og ubevidste indre tilstande. Kropslig opmærksomhed er derfor en vigtig del af din heling.
  • Vi skal arbejde med dine indre ubalancer. Når noget føles svært for dig, kommer det ofte af modsatrettede kræfter, der buldrer indeni. Måske længes du efter nærvær og kontakt, men frygter afvisningen, hvilket holder dig tilbage. NARM hjælper med at udforske og opløse sådan nogle ubalancer.
  • Vi skal arbejde med dine ubevidste og bevidste, men uhensigtsmæssige, strategier. Engang lærte du måske dig selv, at alting nok skal gå, hvis bare du klarer det hele selv og aldrig beder om hjælp. NARM spørger ikke til årsagen bag din strategi, men undersøger den og gør dig bevidst om, at den ikke længere gavner dig.
  • Vi skal arbejde på at genskabe kontakten til dig selv. Traumer kan sætte sig på din selvbevidsthed, som var den en arm, du har sovet på. Målet er at give dig en følelse af agency; evnen og styrken til at kunne navigere i dit liv, som du ønsker, at det skal være.

Hvad adskiller traumebehandling fra andre terapiformer?

Mange former for terapi ser forandring som en kronologisk størrelse; en trin-for-trin-proces med flueben, vi kan krydse af. Traumebehandling med NARM-terapi udfordrer denne måde at anskue personlig udvikling på.

I stedet for at insistere på lineær forandring er jeg mere interesseret i, at du får genskabt kontakten til dig selv. Terapiformen er en blanding af mange års forskning og evidensbaserede praksisser, herunder forbindelsen mellem krop og følelser, som alle sigter efter at hjælpe dig igennem udfordringer her og nu, også selvom udfordringerne har dybe rødder.

En af NARMs største styrker er netop det store fokus på forholdet til dig selv som menneske. Metoden viser, hvordan ægte forandring sker, når vi opdager, hvor hårdt vi dømmer os selv, og hvor store forhindringer vi bygger på egen vej. Og vi kan faktisk godt opnå den forandring uden nødvendigvis at skulle optrevle hvert eneste barndomstraume.

Traumeterapi og NARM tilbyder et nyt perspektiv på, hvad det vil sige at gennemgå personlig udvikling, hvordan vi heler gamle sår uden at fare vild i fortiden, og hvordan vi finder ind til, hvem vi egentlig er som mennesker. Spørgsmål der er vigtigere end nogensinde før.