Alle mennesker kan klare en vis mængde belastning. Over en afgrænset periode. Overskrider du den, og bliver belastningen for høj, rammes du af stress. Belastningen kan være arbejdsrelateret, privat eller også kommer den fra urealistiske indre præstationskrav.

Dit nervesystem reagerer, og du vil mærke fysiske og psykiske symptomer. Stressreaktioner kan være voldsomme og angstprovokerende, men det er kroppens helt normale forsvar.

Den fortæller dig, at du har brug for ro. Lyt!

I terapi for stress

Et stressforløb er ikke kun samtaler, men også konkrete værktøjer og rådgivning. Du får støtte til at finde ro og acceptere situationen. Restitution handler om at give sig selv lov til at hvile.

Terapien hjælper dig med at komme igennem stressforløbets faser, uden at du skal stå alene og finde svarene selv. Det er særlig hjælpsomt i den akutte fase, hvor hverdagen er ekstra uoverskuelig. Efterfølgende skal vi arbejde med det, som giver dig stress. Ikke mindst så du undgår nye stressproblematikker.

Du kommer til at udforske dine egne grænser og tankemønstre, og du skal arbejde med urealistiske forventninger til dig selv. Hvis det er svært for dig at sige fra og udtrykke din mening, skal vi selvfølgelig også se på de mekanismer, der ligger til grund herfor.

Et nyt liv

Nej, terapien alene kan ikke give dig et nyt liv. Men den kan give dig et puf i retning mod en tiltrængt forandring.

Når vi får set nærmere på de ydre krav og belastninger, der påvirker dig i hverdagen, viser det sig måske, at der er noget, du skal lave om på. Din tilværelse er muligvis sat sammen på en måde, der ikke er optimal. Jeg siger ikke, at der skal kæmpestore forandringer til – blot at enkelte til- og fravalg kan hjælpe dig med at leve mere autentisk.

Jeg støtter dig også, når du er klar til at vende tilbage til arbejdet. Det skal foregå på en sund og forsvarlig måde, og jeg samarbejder gerne med din arbejdsplads om forløbet.

Stress er kaotisk. Bearbejdningen ligeså. Men efter et stressforløb oplever mange mennesker en større selvindsigt. De har skabt nogle positive forandringer for sig selv. De føler lettelse og nyder evnen til at leve i balance med indre værdier. Og det kan man vel godt kalde et nyt liv.

 

Symptomer på stress

Du kan opleve nogle af nedenstående symptomer, i forskellig styrke:

Fysiske symptomer:

 • Uro, hjertebanken, spændinger i kroppen og fysisk ubalance.
 • Hovedpine, mavesmerter og uregelmæssig vejrtrækning.
 • Nedsat potens, vægtforandring og forringet immunforsvar.
 • Svedeture og ændret appetit.
 • Ændret søvnmønster, svimmelhed og frysen.

 

Psykiske og adfærdsmæssige symptomer:

 • Træthed, uoplagt, ulyst, fraværende og opgivende.
 • Svært ved at koncentrere sig og huske.
 • Tankemylder og let til tårer.
 • Kort for hovedet, irriteret, aggressivitet, humorforladt og uden overskud.
 • Ubeslutsomhed, svært ved at prioritere og følelse af ligegyldighed.
 • Nedsat præstationsevne og sexlyst.
 • Øget forbrug af alkohol, kaffe, cigaretter mm.

Som kan lede til angst, depression og en eventuel sygemelding.

Listen er ikke fuldstændig og kan være tegn på andre sygdomme og tilstande.